Een zwemmend afscheid
19 juli 2024 - Polsbroek, Nederland
16 juli 2024
Na een laatste plons in het meer scheuren we ons los van deze heerlijke plek. We hebben gister de ferry geboekt vanuit Halmstad naar Denemarken voor morgenavond. Net teveel kilometers om in 1 dag naar Halmstad te rijden, zo kunnen we lekker binnendoor rijden. Mooier en nog rustiger. Al na een half uur trappen we op de rem, want oooh wat zien we een prachtig kerkje bovenop een heuvel in de zon pal aan een groot meer, wat hier overigens vrij normaal is. Vroeger was het water de gangbare route voor kerkgangers. Genietend lopen we over de heuvel een rondje om de kerk. De tuinman zwaait vriendelijk en ik maak een praatje met hem. Hij vertelt graag over deze plek en is zeer gelukkig dat hij hier op deze prachtige plek werkt. De kerk lijkt dicht, en als ik hem vraag of dit klopt geeft hij aan dat de kerk idd is gesloten,maar dat hij best even de sleutel wil halen. Dan kunnen we binnen rondkijken. Ontzettend aardig, hij moet er zelfs helemaal de heuvel voor aflopen. De sleutel is hilarisch, een joekel van een ding, eentje uit een sprookje. Hij moet er zelf ook om lachen. Discreet wacht de beste man in het voorportaal als wij wat ongemakkelijk binnen rond kijken. Na 1000 takk (hartelijk bedankt) gaan we dan toch echt weer verder. Zo komen we nooit richting Halmstad.
Prachtige slingerende wegen door het rustieke Zweedse landschap brengen ons uiteindelijk bij Lysekil. De westkust van Zweden met zijn scherenkust en granieten rotsen. We parkeren de bus aan het water in een haven met mooi uitzicht op de eilandjes voor de kust. Er is een vlonderpad van ruim 4 km gemaakt langs de rotsen naast de zee, helemaal tot in het centrum van deze stad. Het is echt prachtig en creatief gemaakt. Overal zijn zwemplekken met duikplanken en voordat we het weten hebben we weer aardig wat kilometers in de benen. Lysekil is zowaar een soort van gezellig vergeleken met de andere dorpen en stadjes die we hebben gezien. Maar goed, wat je heen loopt moet ook weer terug :). Als we terugkomen is het inmiddels avond en het is gaan regenen. Morgen gaan we weer verder, laatste dagje Zweden.
17 juli 2024
Vandaag wordt het een mooie zonnige dag. Aangezien we pas tussen 5 en 6 uur in de haven hoeven te zijn rijden we op tijd weg uit Lysekil om nog ergens aan het water van de zon te genieten. We rijden ondertussen de mooie kustroute en pauzeren naast een gigantische brug samen met een Zweeds echtpaar die ons weer meer info geven over Zweden,de cultuur en nog meer wat ik niet begreep. Maar "Mmm" en vriendelijk knikken doet het altijd goed al antwoord 😂. Op Park 4 Night vind ik een leuk plekje om de laatste uren door te brengen. En een leuk plekje is het inderdaad. Een lief klein dorpje met een ieniemienie haventje. Een stuk is afgezet om te zwemmen en overal bankjes om te zitten. We kijken prachtig over het Kattegat. De locals komen ook af en toe een duik nemen en zijn allerhartelijkst. Iedereen ligt op zijn knieën langs de kant met zijn neus in het water met een soort van speelgoed hengeltje. Zo grappig om ieder dorp zijn eigenheden te zien. Het blijkt dat krabbetjes vangen hier het evenement van de zomer is. Kinderen zijn er uren zoet mee, en de moeders ook haha. Het is warm dus we gaan lekker zwemmen in dit heerlijke frisse water. Hopen dat er geen krab aan mn teen hangt. De dorpsbewoners komen in hun badjas naar dit plekje, nemen een duik, socializen met elkaar tot de zwembroeken weer droog zijn en lopen in hun badjas weer terug naar huis. Om 4 uur breken we de boel op, geen badjassen parade voor ons... Op tijd zijn we bij de Stenaline kade waar we gezellig wachten in de rij, koffie zetten en de rugtas inpakken voor de overtocht van 4,5 uur. Het gaat allemaal vlotjes. De boot is behoorlijk leeg, dus alle ruimte om te zitten. We zien een mooie zonsondergang die hier zo vlak voor Denemarken duidelijk een stuk vroeger is dan in Zweden. Om middernacht rijden we de ferry af om 5 minuten later te parkeren op een parkeerplaats vlakbij. Vlak voor het stadje Grenaa naast de haven mag je hier vrij overnachten. Nog een stuk of 7 campers hebben het zelfde idee. Het was een leuke dag!
18 juli 2024
Vandaag een reisdag. We vertrekken lekker op tijd om vandaag een flink stuk richting huis te komen. Weinig bijzonders, veel drukte om Hamburg waar we door Google een verkorte route aangeboden krijgen. Dwars door Hamburg scheelt een half uur file. Tegen 6 uur vinden we een overnachtingsplek net voorbij Osnabrück. In Tecklenburg parkeren we de bus en lopen door het stadje heen. Wat een superleuke stad is dit. Klein, vakwerkhuisjes, bovenop een berg/heuvel. Het is bloedheet en tijd voor onze traditie. De vakantie afsluiten met een Duitse schnitzel. Die is hier wel te vinden. En super heerlijk ook nog. Boven ons terras zit het openluchttheater van Tecklenburg waar vandaag een voorstelling is. Het hele dorp loopt uit met kleedjes, kussens om op te zitten en wij genieten van de muziek. Het is de musical van de 3 musketiers in de Duitse vertaling. Een onverwacht leuke bijkomstigheid vanavond, dit dorp en deze gezelligheid. Het blijft lang warm en bij de camper zitten we nog lekker lang buiten te lezen.
19 juli 2024
Een kilometer verder is het plaatselijke zwembad wat al vroeg open is. Om kwart over 8 liggen we al in het water. Tussen de 65+ van Tecklenburg. Heerlijk wakker worden, het is al warm en zonnig. Als we om 9 uur fris en fruitig weglopen komt de zwembad hoofdmeester ons nog achterna rennen. Ah, jullie zijn met jullie wohnmobiel! Jullie kaartje is de hele dag geldig hoor. Dus kom vanmiddag gerust terug om te zwemmen of te douchen. Als we niet naar huis hadden gehoeven zouden we dat zeker doen. Maar aan alles komt een eind, dus als we onze thermoskan leeg hebben gedronken rijden we vandaag naar huis.
Vol dankbaarheid en met geweldige herinneringen!
Peter:20 juli 2024Weer thuis na een heerlijke vakantie ! Wat een zegening zo’n “ wohnmobiel” !
Robbert:20 juli 2024Welkom thuis!